Siirry pääsisältöön

Keskiaikaista rakkautta

Liki kuusikymppinen paroni tulee häidensä aattona tapaamaan
naista, joka on ollut hänen rakastajattarensa yli kaksikymmentä vuotta – ja pysyisi asemassaan uudesta vaimosta huolimatta.

Paroni ratsastaa aamun valjetessa pois. Luostarikirkolla odottaa holhoojineen "kahdeksantoistavuotias, kaunis, tottelevainen ja rikas" morsian. Sulhanen ei kuitenkaan pääse koskaan vihille asti.

Rakastajatar joutuu kehittämään elämänsuunnitelma B:n yhdessä päivässä. Morsian puolestaan on tiennyt koko ajan, mitä tekisi jos saisi päättää. (Ehei, ei rupeaisi nunnaksi.)

Luostarin apteekkari
tutkii rikoksia

Benediktiinimunkki Cadfael noudattaa luostarin päiväjärjestystä ja valmistaa lääkkeitä puutarhan työpajassa. Lisäksi hän selvittää väkivaltaisia kuolemantapauksia.

Parhaiten nimellä Ellis Peters tunnettu Edith Mary Pargeter (1913–1995) sijoitti Cadfael-sarjan kotiseudulleen Englannin ja Walesin rajamaille. Poliittisen taustan muodostaa pitkä sisällissota, jossa taistellaan Englannin kruunusta.

Shrewsbury Abbey seisoo edelleen paikallaan ja kiinnostaa dekkareita lukevia matkailijoita. Tuomitun kaapu -kirjan henkilöistä vain apotti Radulfus ja priori Robert ovat todellisuuspohjaisia.

Rukoushetken jälkeen
peltotöihin

Koulussa pidin kirkkohistoriasta. Aineisto oli suppeampi kuin tavallisessa historiassa, toisin sanoen helpompi hallita, eikä uskonto ollut sen ajan nuorille mikään kummallinen asia.

Munkki Cadfaelin maailma on siis jossain määrin tuttu, ja olen viihtynyt Hämeen ja Lounais-Suomen vanhojen kivikirkkojen tienoilla. Oikeassa kirkossa täytyy olla votiivilaivoja tai madonsyömiä puupyhimyksiä.

Tuomitun kaapu on ensimmäinen Peters-suomennos, jonka olen raahannut kotiin, ja arvelen etten ole lukenut tarinaa aikaisemmin.

Nelikymppisen naisen
rohkea päätös

Kiinnostavimmaksi hahmoksi osoittautui paronin rakastajatar, joka on aina ymmärtänyt tilanteensa selkeästi ja tekee pakon edessä nopean, mutta toimivan ratkaisun.

"Hän oli käsittänyt heti yhden uran päättyneen. Hän oli liian vanha solmimaan toista samankaltaista suhdetta, liian viisas edes halutakseen sellaista ja ehkäpä myös liian uskollinen edes harkitakseen asiaa niin monen yhteisen vuoden jälkeen."

Nuoruus ja sen mahdollisuudet ovat menneet, mutta niiden tilalle voi luoda erilaisen, omalla tavallaan tyydyttävän elämänmuodon.

Ellis Peters, Tuomitun kaapu
Alkuteos The Leper of Saint Giles (1981)
Suomentanut Juhani Karve
Otava 1995
ISBN 951-1-12550-8

Kommentit