22.2.2018

Tristesse

Vaikka nykyinen väkivalta loppuisi tällä hetkellä, sen vaikutukset tuntuisivat lapsenlapsenlastenkin elämässä. Ja siihen mennessä olisi voitu käydä muutama uusi sota.

Suomalaisen muisti yltää sadan vuoden taakse.

1990-luvun työpaikassani kahviputkan poliittinen kerho puhui sisällissodasta jatkuvasti. Kerran ne kysyivät, mitä ajattelen vuodesta 1918. (Se oli neutraali ilmaus, jota sopi käyttää, kun ei ollut varma toisesta.)

– Ei minulla ole siihen oikeastaan minkäänlaista henkilökohtaista suhdetta, vastasin. – Isäkään ei ollut syntynyt silloin.

– Ai sinä olet niin nuori, pohdiskelijat hyväksyivät.

Sain luvan unohtaa. Katsoa tulevaisuuteen.

Maalaispitäjissä tapaa eläkeikäistä väkeä, joka tietää hyvin, ketkä tappoivat keitä. Muistavatkohan ne joskus, kun ovat tekemisissä vastapuolen jälkeläisten kanssa?

2 kommenttia:

 1. Kyllä muistaa. Edelleen.
  Ja usein kuulee mainittavan ainakin pienemmässä porukassa - vaikka puhuttaisiin muusta - että sen isä tai isoisä oli punasia / valkosia. Liittyi asiaan tai ei.
  Paikkakuntani oli erityisen sotaisa silloin, täältä on kirjoitettu kirjakin tapahtumista.
  Nyt ihan viime aikoina paikallinen toimittaja on tehnyt kiihkotonta juttua niistä ajoista. Harmi etten ole ehtinyt tutustua asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen törmännyt kolmella paikkakunnalla siihen, että sisällissodan muisto on kummallisen elävä, vaikka esimerkiksi viime sodat ovat muuttuneet historiaksi, joka tulee mieleen vain silloin eläneille tai alan harrastajille.

   Kai se sitten on niin, että asiat muhivat loputtomiin, jos niitä ei käsitellä. Sisällissotahan on ollut jonkinlainen tabu näihin asti. Jospa tämä vuosi auttaisi käymään sen läpi niin, että voisi irrottautua. Kuinkahan moni maalainen elää tietämättään isien politiikan varjossa, jonka toiset näkevät jatkuvasti?

   Kun ajattelee globaalisti, ei taida olla toivoa valoisammasta tulevaisuudesta. Nykyisten sotien ja muiden hyökkäysten muisto pysyy monta sukupolvea eteenpäin, ja maailma kyyristelee henkisissä juoksuhaudoissa.

   Poista