Siirry pääsisältöön

Rahaa ja rakkautta

Haluatko lukea ensin jutun ykkösosan?
Linkki vie, ole hyvä!

Kaari Utrion romaanin Ruma kreivitär  fiktiivinen sivuhenkilö Augusta on yhtä kaunis ja yhtä hienoa sukua kuin historiasta lainattu sivuhenkilö Aurora Stjernvall – ja kumpikin auttamatta vanhanpiian iässä.
Aurora oli hovineiti ja keisariparin erityisessä suosiossa. Kaikesta erinomaisuudestaan huolimatta Aurora oli tanssinut sesongin toisensa jälkeen ilman sulhasta. Kun hän viimein meni kihloihin, sulhanen kuoli ennen häitä. Nyt hänellä oli uusi, huonomaineinen venäläinen – –
Kaikki säätyläiset juoruilivat
– – upporikkaasta venäläisestä, joka oli nyt naimassa Suomen aristokratian kauneimman kukkasen – –. Kukkanen oli jo kukoistuksensa myöhäisvaiheessa, venäläinen umpihullu ja säädyttömän taudin runtelema.
Levoton matkustelijahan mies oli, ja käsien peseminen kiinnitti ihmisten huomiota. Kaikkia juoruja ei välttämättä kannata uskoa.

Yksi satumaisen rikas
ja kolme köyhää

Hovijahtimestari ja todellinen valtioneuvos Paul Nikolajevitš Demidov avioitui hovineiti Aurora Stjernvallin kanssa marraskuussa 1836. Sulhanen oli niin huonossa kunnossa, että hänet piti kantaa vihittäväksi.

Helsingissä, syrjäisessä varuskuntakaupungissa, hääjuhlat ilotulituksineen olivat suuri tapaus.

Aateli sekä varakkaat tehtailijat ja kauppiaat antoivat merkkipäivinään lahjoja vähävaraisille. Demidovin kaivosten tuottamista rikkauksista tipahti myös Sophie Sallménille pikku muruja.
Tapauksen kunniaksi onnellinen appiukko salaneuvos Walleen lahjoitti runsaan summan köyhien morsiamien avustamiseksi. Rahastosta kirkkoherran sukulaistyttö oli pyytämättä saanut kaksi tuhatta ruplaa, joka oli hirmuinen summa tyhjissä käsissä.
Magnus von Wright merkitsi päiväkirjaansa, että oli käynyt Sofin puolesta Walleenin luona kiittämässä morsiusavustuksesta.

Myöhemmin Sofi lupasi puolet summasta Magnuksen käyttöön, ja tämä alkoi tilailla huonekaluja. Pariskunnan ensimmäiseksi kodiksi Magnus vuokrasi pienen talon Kluuvinrannasta.

Senaattori Walleen oli Aurora Stjernvallin isäpuoli. Rahat lahjoitti Demidov. Walleenilla oli velkoja.

Kaunottaren myöhempi
avioliitto

Aurora Demidovin nimeä tuskin kukaan tietää, mutta Aurora Karamzin on edelleen hyvässä muistissa.

Hänen tunnetuin saavutuksensa on Helsingin Diakonissalaitos, jonka toiminta käynnistyi nälkävuonna 1867. Se oli aluksi vain kahdeksanpaikkainen kulkutautisairaala.

Paul Nikolajevitš Demidov kuoli huhtikuussa 1840. Kaunis Aurora jäi leskeksi 32-vuotiaana, ja hänellä oli yksi lapsi, puolivuotias poika.

Aurora löysi kuitenkin uuden rakkauden. Hän meni vuonna 1846 naimisiin alikapteeni Andrei Nikolajevitš Karamzinin kanssa. Mies oli kirjallisuutta harrastavaa kulttuurisukua, mutta ei kuulunut ylimystöön.

Onnellinen avioliitto kesti kahdeksan vuotta. Everstiksi ylennyt Karamzin oli eronnut armeijasta, mutta lähti vapaaehtoisena Krimin sotaan ja kaatui Tonavan varrella.

Kaari Utrio, Ruma kreivitär
Suuri Suomalainen Kirjakerho Oy 2003
(1. p. Tammi 2002)
ISBN 951-571-005-7

Magnus von Wright ja Sofi Sallmén vihittiin toisena helluntaipäivänä 15.5.1837; romaanissa mainitaan, että Julia Gyllenfalk ja Anton Wendel vihittiin muutama päivä myöhemmin; Utrio kuvaa fiktiivisen pariskuntansa onnea, ja vaikka Magnus repi avioliiton alusta kertovia merkintöjä päiväkirjastaan, onnellinen nuoripari hänestä ja Sofistakin tuli.

Lähikirjaston hyllyssä oli Espoon kaupunginmuseon julkaisu,
joka sopii Utrion romaanin oheislukemistoksi:
Aurora Karamzin : aristokratian elämää
Ruotsinkielisestä käsikirjoituksesta suomentanut Marketta Klinge
Otava 2006
ISBN 978-951-1-20901-0 

Kommentit