Siirry pääsisältöön

Menestyksen tikapuut

Tuntuu, että Volter Kilpi kirjoitti Alastalon salissa -romaanin vain siksi, että saisi ikuistetuksi koko rakkaan synnyinseutunsa, niin ihmiset kuin lampaat ja kala-apajatkin.

Purjehtiminen on tietysti välttämätöntä. Sillä rikastuu.
Me, jotka itse olemme rahaa pidelleet, me tiedämme, että raha on pyöreä ja että se on pyöreä sitä varten, että se kierisi, ja että se kierii sitä varten, että se sikiäisi – – että viskattu, kymmenen pentua hännässään, helisten kierii heittäjän kouraan takaisin.
Kilpi rakentaa lukijan silmien eteen varsin modernin, kovan bisnesmaailman.

Purjehtijan huolet
ja huvitukset

Meri ärjyy ja mies kiroaa, mutta satamaan päästyä voi ostaa kauniita esineitä tai viettää hauskan illan.
– – Kööpenhaminan lasikellarissa, sikaari röyhymässä suupielessä ja silkkihattu takakenossa päässä, kun kapteenit lystäilivät ja mamselli lavalla vilkutti lihavia koipiansa silmien edessä – –
Kaveri muistelee, että yhdelle kolmesta kapteenistamme mamselli lähetti lentosuukkoja.

Vaikka Alastalon salissa istutaan keinutuolissa ja poltellaan koreaa piippua, ovat niin pakot kuin pelotkin nykyaikaisia.
– – menestystä oli kannettava vain edelleen liukkailla tikapuilla ja yhä ylemmäs kukkuloille, jotka livettivät milloin hyvänsä anturan alla – eikä liukastunutta ja kerran nilkkansa taittanutta enää nostanut kompastuksen jälkeen jaloillensa, ei oma rampa toimi eikä vieraan nilkuttava usko – –
Laivanisännän ei sopinut downshiftata pelkäksi lampaankasvattajaksi. Se olisi ollut kaikkea muuta kuin miesmäinen vaihtoehto.

Tiiliskiviromaani
liikelahjaksi

Olen nähnyt saman niteen kierrätyspisteessä jo aikaisemmin. Tunnistin sen hopealla painetusta tekstistä, jossa kiitetään vierasta sahan vihkiäisiin saapumisesta. Kaksi lahjaa yhdellä seutukunnalla olisi tilastollisesti liikaa.

Missähän kirja on ollut tällä välillä? Minulla ei ollut intoa syventyä Kilven tekstiin, kun romaani viimeksi pullahti esiin. Uusi lukukerta kajasti mielessä, mutta olin varma, että saisin teoksen kirjastosta milloin haluaisin.

Volter Kilpi,
Alastalon salissa : kuvaus saaristosta
4. painos (1. painos ilmestyi vuonna 1933)
Otava 1993
ISBN 951-1-12775-6

Kommentit