Siirry pääsisältöön

Leonard Cohen sanoi sen

Leonard Cohenista tuli elämäni simultaanitulkki.
Aluksi oli 70-luvulla Suzanne, mustaa teetä ja tenttiluvut jokivarressa. Hunajainen aurinko and all that. Sitten ilmaantui Alexandra.  Ensin kirjaan ja myöhemmin yhteen kymmenestä uudesta laulusta.

Mieltymykseni on ollut valikoiva. Useaan otteeseen Cohen on päätynyt kauas siitä yksinkertaisesta tyylistä, josta pidän – äijä ja akustinen kitara on loistava kokoonpano.

Aiheetkaan eivät innostaneet: melankolia, väkivalta, snow.  Tulevaisuus voi olla kuraa, mutta ei siinä jaksa velloa etukäteen. Huominen saa pitää huolen itsestään.

Cohen on runoilija joka käänteessä. Kuulijan täytyy olla tarkka: äkkinäinen ei hoksaa, missä roolissa henkilöt ovat ja rukoillaanko vai rakastellaanko. "O my love, I still recall the pleasures that we knew."  Kirjailijahan Cohen oli jo ennen kuin ryhtyi muusikoksi.

Sitä paitsi biisit alkavat elää omaa elämäänsä, kun artistin tuotantoa seuraa kauemmin kuin erämaavaelluksen mitan.

Muistot, viitteet ja sivumerkitykset kasaantuvat, ja lopulta kuuntelen jotain, minkä olen itse kyhännyt kokoon. "Maybe I had miles to drive and promises to keep."

Niin, ja Alexandra's double bed  tietysti. Sekä tausta: Marcus Antoniuksen ja Konstantinos Kavafisin kaupunki Aleksandria.

Kommentit

 1. Linssi18.8.15

  Erämaavaellus? Snow?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erämaavaellus on raamatunhistoriaa ja kesti 40 vuotta. Israelilaiset olivat tulossa Egyptistä, mutta tapansa mukaan tekivät oman päänsä eikä Jumalansa mielen mukaan, paitsi yksi Kaleb. Porukka joutui vaeltamaan autiomaassa niin kauan, että niskuroijien sukupolvi ehti kuolla.

   Snow-sanaa käytettiin muinoin nuoruudessani tajunnan tilaa muuttavista aineista, joihin en ole perehtynyt. Ilmeisesti valkoisia jauheita. Ja vaarallisinta sorttia.

   Poista

Lähetä kommentti