29.3.2015

Kesäaika

Viisarien vääntely sotkee ajantajun. Aamulla ei näe enää verhoista, kuinka paljon kello on.

Ymmärrän että kesäajassa oli järkeä sotavuonna 1942. Silloin oli puutetta kaikesta, ruuan ja vaatteiden lisäksi ainakin valopetrolista eli lamppuöljystä, jota maaseudulla tarvittiin.

1980-luvulla kesäaikaa puolustettiin sillä, että liikemaailma sopeutui Euroopan rytmiin. Se oli ennen internetiä. Nyt suomalaiset pystyisivät tekemään rahaa ilman kellojen kääntelyä, jos vain muuten osaisivat tempun.

Onko Eastern European Summer Time jotenkin bisnesseksikäs aikavyöhyke?

Julkisuudessa on puhuttu lehmistä ja navettatöistä, vaikka tunti on paljon isompi juttu päiväkotiin lähtevälle lapselle. Siinä sitä itkeä tuherretaan, kun äidin puhelimen kello on kuusi ja muksun sisäinen kello vasta viisi.

Eikähän kaikkien aika päivity netistä. Mummot kiipeävät urhoollisesti sohvalle ja virastomestarit kantavat tikapuita.

Ehdotan että lopetetaan kellojen kanssa askartelu ja luovutaan kesäajasta.

6 kommenttia:

 1. EUn parlamentissa on keskusteltu siitä että kesäajasta ei ole oikeasti hyötyä. Komissio jatkaa asiasta. Toivottavasti kellojen siirtäminen loppuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kesäajasta luovutaan, EU pystyy järkeviinkin päätöksiin. Töissä jouduimme kärsimään aikaa vievästä ja hyödyttömän tuntuisesta projektista, kun yhtäkkiä myönnetylle rahalle oli pakosta keksitty käyttöä. Toisaalta yksi maisemointi varmaan korvasi sen EU-harmin. Kunpa nyt panisivat toimeksi kesäajan kanssa. Hullutusta on pyöritetty jo ihan tarpeeksi, pitkälti yli 30 vuotta.

   Poista
 2. Viimeisimmässä tiedelehdessä on terveydellisiä perusteita paitsi kesäajasta luopumiseksi niin Keski-Euroopan aikaan siirtymiseksi Suomessa. Nyt on hyvä aika lähettää kansanedustajille ja varsinkin siksi aikoville postia asiasta! Olisi jo tietoyhteiskunnassa aika heittää nuo agraariajan aamuvirkku - iltavirkku paremmuudet romukoppaan. Vaikka Venäjällä on menty viimeiset kymmenen vuotta takaperin lähes kaikissa asioissa, niin nostan hattua sille että taannoin luopuivat kesäajasta. Niin monen aikavyöhykkeen maassa se oli varmasti järkiteko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa järkevältä. Hatara muistikuva sanoo, että se meridiaani, jonka mukaan aika Suomessa määritellään, kulkee itärajan tuntumassa. Helsingissä eli suhteellisen itäisellä paikkakunnalla aurinko näyttää olevan etelässä jotain 20 minuuttia yli puolenpäivän ja kesäaikaan vielä tunnin myöhemmin. Tässähän pitää ruveta poliittisesti aktiiviseksi. Ja mikä loistava keskustelunaihe, kun kansanedustajaksi haluava / hänen lapunjakajansa pomppaa eteen ostarille mennessä. :)

   Poista