24.7.2015

Linnunpojat pörhistyvät

Iso ja pieni harakka etsiskelivät ruokaa nurmikolla.

Kun aikuinen lennähti kauemmas, poikanen lähti vastakkaiseen suuntaan. Puolikasvuisen huutoa päästellen se lensi kirsikkaan, jossa alkoi säkätys ja siipien räpinä.

Hetken päästä kaksi pikkuharakkaa painui viivana ison perään. Luultavasti sisarus piti hakea mukaan.

Kauppareissulla näin toisen hiekkalaatikon maksilokinpoikasista. Ovat päässeet siivilleen ja pyrstösulat tunkevat esiin.

Lentokorkeus oli vähän toista metriä. Maa veti puoleensa, mutta niin kaveri vain sinnitteli kotiportille asti.

Ja piti ääntä: samanlaista riihensaranan särinää kuin nurkissa kupsehtinut pienten lokkien poikanen, vahvistimen teho vain oli tuplattu.

Sateella kaksikko on suojassa piharakennuksen räystään alla. Makaavat kylki kyljessä seinän vieressä asfaltilla.

Aamulla poikaset seisovat sadevesikuopassa, jonka halkaisija on noin puoli metriä ja syvyys muutama sentti.

Onko rantalintujen pesintä viherkatoilla loppujen lopuksi hyvä idea? Mitä lokinpoika oppisi tyrskyisellä luodolla? Yksiöön syntynyt kissa oli tumpelo navetassa kasvaneisiin verrattuna.

Meriharakat käyvät laiduntamassa ikkunan alla. Kiiltävän musta ja kaksi ruskehtavaa: emo ja nuoriso. Pian ne muuttavat.

Elokuussa jäljellä ovat vain ikuisesti kirkuvat citylokit.

2 kommenttia:

 1. Räksät palasivat päiväksi takaisin mustikkametsästä, kun huomasivat, että viinimarjat alkavat kypsyä. Löysin yhden makaamassa mahallaan vesisaavissa. Taisi olla hypotermian vallassa: siivet nytkähtivät kerran, kun tulin paikalle, sitten silmä muljahti ja räksä kuoli. Oli siinä taas raadon onkimista vesipuljusta. Laitoin sen näkyvälle paikalle puutarhan kupeeseen, ja kas, räksät katosivat kuin taikaiskusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä maalaiselämän epämiellyttäviä puolia... Mutta hyvä linnunpelätti.

   Täällä yleisen linnunpeljätyksen hoiti piha- ja puistoväki, joka ajoi nurmikot, kitki penkit ja parturoi puskia. Niin kauhea mörinä ja pärinä kahtena päivänä, että kaikki järkevät elukat varmaan kastematoja myöten lähtivät karkuun ensimmäiseen mahdolliseen suuntaan. Yksi iso lokinpoika hortoili kujalla eilen. Muuten on variksia aamuisin ja kymmenkunta lokkia, jotka eivät varmaan katoa ennen kuin on lunta maassa.

   Poista