8.12.2014

Näin meitä seurataan

Petteri Järvinen avasi taannoin kirjassaan NSA - näin meitä seurataan tietotekniikan käytön nurjaa puolta.

Lähiötäti, jonka verkkokäyttäytyminen on tylsän tyypillistä, ei vakoilijoita kiinnosta. Kaverin veljenpojalla saattaa olla epäilyttäviä yhteyksiä, ja täti voi joutua Hupun tai Lupun vuoksi tarkkailuun. Tuskin kuitenkaan.

Kyse on periaatteesta.

Täti on syntynyt siinä mielessä vapaaksi, että on näihin saakka kulkenut kadulla olematta valvontakameroiden silmissä. (Eikä herraparatkoon landella ollut metsissä riistakameroita.) Jopa nuorison rakkauskirjeitä suojasi juhlallinen kirjesalaisuus.

Täti haluaa yhä elämäänsä laatua ja ylellisyyttä. Se tarkoittaa myös sitä, että nykyajan keksintöjä voi käyttää pelkäämättä urkkijoita.

Tiedonhaku, sähköposti ja muut verkkoharrastukset ovat yksityisasioita. Blogissa voi tietysti kailottaa mielipiteensä julki.

Petteri Järvinen, NSA - Näin meitä seurataan
Docendo 2014
ISBN 978-952-291-046-2

14 kommenttia:

 1. Toisaalta kun kerran kysyin paikallisesta poliisin kansliasta että yltääkö niiden kamerat koulun nurkalle asti, niin ei sitten joko yltänyt tai niillä ei olleet! Onhan siitä jo aikaa, mutta sillä kertaa olisin tarvinnut ja halunnut tietää kuka nainen ajoi pojan päälle koulun nurkalla. Pojalle ei käynyt kuinkaan mutta pyörä meni käyttökelvottomaksi. Ja muija oli vielä huutanut kamalasti vaikka oli itse syyssä - niin aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asioilla on kieltämättä puolensa ja puolensa. Pitäisikö minun hankkia burka?

   Poista
 2. Ensi kertaa sinun blogissa. Hyvää jatkoa!

  VastaaPoista
 3. Riistakamerat! Jos käyn pissalla pusikossa, kuvaako ne meikäläisen ahteria? Täytyy ruveta tiiraamaan ympäristöä. Miten isoja ne kamerat mahtaa olla? Tai ehkä metsästäjät laittaa niitä vain ruokintapaikkojen läheisyyteen. Onneksi en ole koskaan välittänyt ylellisyyksistä, riittää että vedet toimivat ja hormit vetävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kaksi kertaa naputellut lyhyen vastauksen, mutta Blogger on viskannut sen kyberavaruuden kaatikselle. Ja puhuu juuri nyt osaksi engelskaa. Tarkoitus oli kommentoida, että puskapissalla käyminen saattaa olla riskipeliä. :) Ja että nettikamera metsässä tuntuu pyhäinhäväistykseltä. Viimeinen rauhan tyyssija ... Nyt julkaisen tämän äkkiä.

   Poista
  2. Blogger puhuttelee taas suomeksi. Sitä vielä, että älypuhelimeen ja muihin ylellisyyksiin olen niin ihastunut, etten voisi luopua niistä.

   Poista
  3. Näin mainoksen, jossa tällainen kamera oli sijoitettu otsikon Metsästyselektroniikka alle. Vehje lupaa lähettää kuvat älypuhelimeen tai sähköpostiin. Siinä riittäisi puolkunnan miehillä huvia, jos emäntien takapuolia alkaisi näkyä puhelimen ruudulla. Malttaisivatko olla vihjailematta, kun nainen tulisi kaupan pihalla vastaan?

   Poista
 4. Niin, asioilla on puolensa... olen suunnitellut riistakameran hankintaa yhdessä mökkinaapurin kanssa. Saataisiin mahdolliset hiipparit kuvaan. Samoin myös esim. ilvekset ja muut eläimet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielipiteesi metsästyselektroniikasta (mainoksesta juuri oppimani uusi sana) taitaa olla enemmistön kanta. Yhä useampi tuntuu kiinnostuvan näistä laitteista.

   Poista
 5. En voi millään uskoa, että äijät laittaisivat niitä riistakameroitaan metsään umpimähkään. Jos ne ovat ruokintapaikalla tai jonkin peuranpolun varressa, niin liikettä varmaan näkyy, mutta mikäli ne sijoitetaan summamutikassa pusikkoon, niin hyvässä lykyssä ei näy mitään koko vuonna. Sen sijaan mökillä riistakamera on hyvä turvalisä. Velipoika neuvoi laittamaan ainakin mökin seinään sellaisen kaupasta ostettavan läpyskän, jossa lukee Kameravalvonta, vaikkei mitään kameraa missään olisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ehkä nämä ovat joillekin hyödyllisiä ... mutta eivät ne luomua ole. :) Muistan, kuinka äijät pari vuotta sitten huomasivat, että pihan uusi rakennelma oli päivittynyt satelliitti- ja ilmakuvan yhdistelmään.

   Poista
 6. Valvontakameroista ja urkinnasta puhutaan, mutta entä sirutus? Koirille, kissoille ja muille eläimille sirut pistetään jo automaattisesti, ja kuten arvata saattaa, jatkoa taitaa olla tulossa. Kun mediakin on keskittynyt lähinnä tyhmistyttämään kansaa, niin pian meitä viedään tässäkin asiassa kuin pässiä narussa.

  Mielenkiintoinen blogi sinulla, sattumalta löysin ja olen harpponut siellä täällä lukemassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit, tervetuloa uudestaan!

   Eläinten sirutus on kyllä hyvä juttu. Jos ostaisin tummanruskean hevosen, jossa ei ole valkoisia merkkejä, ilman sirua voitaisiin tilalle vaihtaa joku arvoton luuska. Jatkosta en tiedä. Tekniikka tuntuu vaivalloiselta tällaisenaan.

   Media palvelee suurinta yhteistä tyhmyyttä, mutta kuka sitä enää uskoo sokeasti? Oma sukupolveni on kuullut sodan käyneiden maalaisisäntien toteavan: "Ropakantaa!" Hyvä näkökulma mediakasvatuksen pohjaksi. Ehkä myös diginatiivit oivaltavat jossain kohden, mikä kaikki on mahdollista.

   Poista